Çfarë është tregtimi i të ardhmes në Forex?

Çfarë është tregtimi i të ardhmes në Forex?

13 janar • Pa kategorizuar • 927 shikime • Comments Off në Çfarë është tregtimi i të ardhmes në Forex?

Kontratat e së ardhmes në valutë, të njohura gjithashtu si të ardhme të këmbimit valutor, ose të ardhme në valutë, janë ato lloj kontratash ku tregtohen për të shkëmbyer një monedhë me një tjetër me një kurs këmbimi fiks. Por pjesa argëtuese është se transaksionet bëhen në një datë të ardhshme.

Meqenëse vlera e kontratës ka të bëjë me kursin bazë të monedhës së këmbimit, kontratat e së ardhmes së monedhës konsiderohen një derivativ financiar.

Në këtë udhëzues, ne do të gërmojmë më thellë se çfarë janë të ardhmet në Forex dhe si funksionojnë ato.

Si funksionojnë të ardhmes në Forex?

Lloji i kontratës është kontrata e standardizuar që tregtohet në shkëmbime të centralizuara. Nëse çmimi ditor ndryshon, diferencat shlyhen me para në dorë deri në datën e fundit. Për llojet e kontratave që vendosen me dorëzim fizik, kur të arrijë data e mëvonshme, ajo duhet të shkëmbejë monedhat në bazë të madhësisë së kontratës.

Futures Forex përbëhen nga disa komponentë, duke përfshirë aktivin themelor, datën e skadimit, madhësinë dhe kërkesat e marzhit. Secili prej këtyre komponentëve është thelbësor për të siguruar që procesi i së ardhmes të ecë pa probleme.

Meqenëse kontratat e së ardhmes së monedhës tregtohen në shkëmbime të centralizuara dhe vendosen marzhe, kjo ul ndjeshëm rrezikun e palës tjetër në krahasim me transfertat e parave. Një marzh tipik fillestar mund të jetë rreth 4% dhe një mirëmbajtje diferencë rreth 2%.

Për çfarë përdoren kontratat e së ardhmes valutore?

Ata mund të përdorin të ardhme në Forex për qëllime mbrojtëse dhe spekulative si kontratat e tjera të së ardhmes. Për shembull, supozoni se një palë e di se do të ketë nevojë për valutë të huaj diku në të ardhmen, por nuk dëshiron ta blejë atë.

Në këtë rast, ata mund të blejnë kontrata të së ardhmes në FX, të cilat mund të referohen si mbrojtje, sepse kjo do të veprojë si një pozicion i mbrojtur kundër paqëndrueshmërisë së mundshme në kurset e këmbimit.

Në të njëjtën mënyrë, nëse një palë e di se do të marrë flukse monetare në të ardhmen në një monedhë të huaj, tregtarët mund të përdorin kontratat e së ardhmes për të mbrojtur këtë pozicion. I zoti, apo jo?

Shkëmbimet valutore përdoren gjithashtu shpesh nga spekulatorët. Nëse një tregtar pret që një monedhë të vlerësohet kundrejt një tjetre, ai mund të blejë kontrata të së ardhmes në FX për të përfituar nga ndryshimi i kursit të këmbimit.

Ne gjithashtu mund të përdorim kontratat e së ardhmes në monedhë si një kontroll për paritetin e normës së interesit. Nëse ka një rast në të cilin një barazi e normës së interesit nuk mbahet, një tregtar mund të përdorë një strategji arbitrazhi. Bëhet për të përfituar thjesht nga fondet e huazuara dhe përdorimi i kontratave të së ardhmes.

Ndërsa tregu i kapitalit po bëhet më konkurrues dhe i kufizuar, është më e zakonshme të shohësh pjesëmarrësit e tregut që eksplorojnë vlerën e kontratave të së ardhmes dhe opsioneve të pastra dhe të listuara në FX, si një mjet mbrojtës dhe një mjet për eksplorimin e tregut.

Ka disa gjëra që duhet të mbani mend kur punoni në tregti. Së pari, është e rrezikshme dhe e paparashikueshme. Pra, është thelbësore të dini se cilat rreziqe ia vlen të merren dhe çfarë jo. Është akoma më mirë të mbani një sy se çfarë po ndodh dhe çfarë të bëni më pas, në vend që të gjendeni në një situatë ku është e vështirë të dilni.

Komentet janë të mbyllura.

« »